sâmbătă, 17 aprilie 2010

Relicve

În urmă cu 20 de ani, cam pe vremea asta, circula o butadă: comunismul n-a murit, doar un pic s-a odihnit. Ei bine, dacă atunci aceste vorbe izvorau din realitatea timpului ce-l trăiau românii după un decembrie însângerat şi de care se face vinovat bolşevicul Ion Iliescu, astăzi e mai greu de explicat un gest care nu diferă cu nimic de acea perioadă.
Este vorba, aşa dar, despre o hotărâre a CCR, dată în urmă cu trei zile, prin care legea de funcţionare a ANI e făcută...varză de judecătorii acesteia. Aceste fosile, în număr de nouă - şi se pare că în unanimitate - au declarat ca neconstituţionale tocmai acele articole care formau esenţa acestei legi. Altfel spus, au golit-o de conţinut lăsând doar învelişul, ambalajul pentru a arăta CE că avem o lege pentru controlul averilor demnitarilor. După amputarea acestei agenţii, aceasta ar mai avea doar rolul de arhivare a declaraţiilor de avere şi interese şi doar de a-i amenda pe cei ce nu-şi depun aceste declaraţii la termen.
Cine sunt aceşti nouă elefanţi? Toţi provin din vechiul regim, în care au deţinut diferite funcţii grase prin diferite organisme ale statului comunist, cum ar fi tribunal, institut de cercetare juridică, ba chiar consiliul de stat.Şi unde noţiunea de stat de drept le era străină. Ba, unii dintre ei au fost turnători sau colaboratori apropiaţi ai Securităţii. Iar azi vin să dea lecţii de democraţie, de constituţionalitate românilor. Vai, nouă!
Şi cine i-a numit în această înaltă funcţie, cu excepţia a unul sau doi dintre ei? Cine altul, decât bătrânul bolşevic, Iliescu. Unul din cei nouă, atenţie!, are vârsta de 87 de ani. Prin anii `49-`50 acesta tuna şi fulgera împotriva exploatatorilor, tânar jurist fiind. Iar una din judecătoare, după ce a fost implicată prin anii `70 într-un scandal de corupţie la admiterea la facultatea de drept din Bucureşti, a turnat în draci la Securitate.
Iar toată supărarea acestor relicve ale unui trecut nu prea îndepărtat, a pornit de la faptul că inspectorii de la ANI, în baza legii actuale, au început să ia la puricat averile acumulate de aceşti constituţionalişti, aflaţi mai presus de lege. Asta-i România de azi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu