duminică, 10 ianuarie 2010

Pentru ce platesc ?!...

De cativa ani buni, dar mai cu seama in ultimul an, se constata - si am vazut ca deja unele publicatii au sesizat acest lucru - ca draga, iubita noastra televiziune publica, pentru care, vrem, nu vrem, platim lunar o contributie baneasca impusa pentru sustinerea financiara a acestui colos mass-media, prezinta programe din ce in ce mai slabe, ba chiar de nevizionat.
In loc sa devina un mijloc de educare si formare a gustului pentru frumos, sau de informare corecta a publicului larg, indiferent de domeniu, TVR a devenit o institutie partizana, mai ales in campaniile electorale la orice nivel.Ca de neutralitate nici nu poate fi vorba, asta se vede; dar TVR exceleaza si prin absenta sau trunchierea stirilor cu caracter politic, desi este, cel putin TVR1 si TVR2, o televiziune generalista.
Si ca tacamul sa fie complet, TVR si-a tot sporit numarul de canale, ajungand la sapte, fara a mai pune la socoteala pe cele teritoriale. Si pentru ce? Absolut pentru nimic, doar sa justifice schema incarcata cu persoane platite regeste, mai ceva ca la televiziunile comerciale. Si asta pe bani publici, ai contribuabililor, fie ca vin din contributii directe, fie de la buget. Pentru ca, nu-i asa, mielul bland suge la doua oi.
Vedem emisiuni invechite, realizate de aceeasi oameni din 1990 si care au ramas inchistati in tiparele acelor vremi (ex. M.Almasan) sau realizatori cantareti(ex. Bitman);la economic nici nu mai vorbim. Despre filme sau tetru, lucrurile sunt si mai grave. Niste mediocritati de filme, si alea puse dupa ora 21.00 sau teatru in reluare dupa decenii.
TVR Cultural ar trebui sa fie un canal, prin excelenta, dedicat fenomenului cultural. Da de unde! Muzica clasica, de opera, teatru in direct sau concerte preluate in direct sau macar inregistrate, ioc.
Si pentru justificarea acestor neajunsuri se invoca lipsa de bani. Nu, nu asta este cauza; cauza principala o constituie lipsa de profesionalism la care se adauga o conducere defectuoasa a institutiei. TVR poate functiona, si chiar mai bine, cu jumatate din personalul actual, dar cu o conducere eficienta, calificata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu