vineri, 22 ianuarie 2010

S-au intors zapezile

In scurta dar prolifica sa viata, in sec. al XV-lea, poetul francez Fr.Villon in Balade des dames du temps jadis, dupa fiecare strofa repeta versul Ou sont les neiges d`antan? ( Unde sunt zapezile de altadata?). Ei bine, in timpurile noastre, si mai cu seama in ultimii ani, oamenii au folosit aceasta interogatie - desi Villon o folosise in alt context - vrand sa arate parca regretul fata de iernile din copilaria lor, ierni cu zapada si ger.
Si iata ca, in ciuda prezicerilor unor oameni de stiinta conform carora incalzirea globala nu este un joc de cuvinte, dar avand in vedere si ultimele ierni blande, fara precipitatii, acum ne-am trezit in plina iarna cosbuciana. ( Daca nu ma insel, pe aceasta tema a incalzirii globale, fostul vicepresedinte american, Al Gore, a luat premiul Nobel). Geruri mari au mai fost in ultimii 20 de ani, dar pe durata scurta, 1-2 zile; ori acum se anunta unul pe durata medie, 6-7 zile, si pe aproape intreg teritoriul tarii. Traind pe pamant si nu pe alta planeta, nimic deosebit.
Da, dar autoritatile noastre gata cu codul galben! Avem, n-avem treaba, hopa cu un...cod; nu conteaza culoarea, putea sa fie si...violet! Culoare sa fie pentru impresie artistica, tot suntem la Campionatul european de patinaj artistic. Pentru ca alta impresie nu va avea in randul oamenilor care vor suporta, dupa posibilitati si zone geografice, rigorile gerului.
Pentru unele autoritati publice, regii, companii inasprirea iernii va fi o scuza in activitatea lor defectuoasa in aceasta perioada. A devenit un lait motiv in societatea romaneasca postdecembrista, in contextul in care pe nimeni nu mai intereseaza bunul public, nici chiar in interiorul unui bloc de locuinte; nici macar zapada din fata locuintelor n-a fost inlaturata. Unde sunt functionarii primariei care se ocupa cu acest lucru? Unde sunt deputatii si senatorii alesi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu